Spørsmål og svar

spørsmål og svar.jpg
 

Her kan du finne svar på allmenne spørsmål om makeupartist yrket og om Art Complexion.

Hva kan man jobbe som når man er ferdig utdannet?

Som makeupartist, er det mange retninger man kan velge etter endt utdannelse. Hvis du feks. ønsker å jobbe fast som sminkør i en Tv-kanal eller på et teater, er det et krav at du er frisør, men enkelte aktører har ikke dette som et krav. For eksempel TV2 og Folketeateret i Oslo. Andre faste jobber kan være som makeupkonsulent for kosmetikkfirmaer, i parfymerier eller som makeupartist i en beautysalong. Etter å ha jobbet en stund i bransjen, har vi eksempler på at flere tidligere studenter har begynt å jobbe som mote/skjønnhetsansvarlig i div. nettmagasiner. Andre igjen jobber freelance med moteserier, musikkvideoer, reklamefoto, reklamefilm og kortfilm. Andre jobbalternativ kan være som stylist/makeup artist for modellbyråer og agenturer.

Selvsagt er dette et yrke hvor arbeidserfaring betyr mye, og det går ikke i en håndvending å for eksempel bli teatermaskør eller sminkør på et filmsett.

Hvor mye tjener en makeupartist?

Det varierer veldig, og er vanskelig å svare konkret på. Det kommer an på hva man gjør og hvor man jobber,om man er ansatt et sted eller om man jobber frilans. Når man har fått en del erfaring, kan lønnen ligge et sted mellom 350 000 kr og opp mot 700 000 kr.

Kan man kalle seg makeupartist etter endt utdanning?

Makeupartist er ingen beskyttet tittel, og bør brukes med “omhu”. Dersom du virkelig jobber med makeupfaget etter endt utdanning kan du benytte tittelen med god samvittighet.

Hvordan går man frem for å få jobb når man er ferdig på skolen?

Det er vanlig at man opparbeider seg en fin portefolio (en mappe med bilder av dine beste arbeider, gjerne digitalt) og tar det videre til reklamebyråer, modellbyråer, agenturer, magasiner osv for å vise frem bildene. Oppdragsgiver vil da kontakte deg dersom de finner portefolioen din interessant. Man kan også søke på vanlig måte med søknad og CV til firmaer som søker ansatte med makeuputdanning. Dette kan være parfymerier, kosmetikkfirmaer, hudpleiesalonger, TV-kanaler osv.

Er utdannelsen godkjent av Statens Lånekasse for Utdanning?

Art Complexion er støttet av Lånekassen.

Er utdannelsen fagskolegodkjent?

Ja, Art Complexion er godkjent av NOKUT.

Hva er forskjellen på makeupartist, sminkør, maskør og stylist?

Makeupartisten jobber gjerne med foto, reklame, visninger m.m. Som makeupartist kan du også jobbe innenfor sminkøren sine arbeidsoppgaver, men da gjerne med en frisørbakgrunn.
Sminkøren jobber hovedsaklig innen tv, film og teater.
Maskøren jobber gjerne også innen tv, film og teater, men jobber i tillegg mye med støp og SFX.
Stylisten jobber med klær og tilbehør. Makeupartisten kaller seg ofte for stylist om de kombinerer makeup og klær.

I utlandet er det vanlig å ha en person for hver del, altså en makeupartist, en stylist og en frisør. I Norge er det mer vanlig at man kombinerer, slik at makeupartisten gjerne også gjør hår og kanskje til og med stylingen.

Hvorfor krever skolen registreringsavgift

Registreringsavgiften på kr 10000,- er en del av skoleavgiften på kr 140.000,- og betales innen 14 dager etter signert studentkontrakt med skolen. Registreringsavgiften representerer studiepakkens kostpris som hver student mottar ved oppstart av studiet. Registreringsavgiften kan deles opp over to termininnbetalinger ved forespørsel.

Hvis jeg skulle ombestemme meg etter jeg har signert kontrakt, vil jeg få tilbake registreringsavgiften da?

Ja, du får tilbake registreringsavgiften minus et administrasjonsgebyr på kr 100-, hvis du innen to uker etter signert kontrakt sender inn angrerettskjema. Dette skjemaet mottar du samtidig som du mottar kontrakten.

Kommer registreringsavgiften i tillegg til skoleavgiften?

Nei. Registreringsavgiften er en del av skoleavgiften.